poniedziałek, 30 listopada 2015

Karkówka w musztardzie









Świetnie smakuje na ciepło jako dodatek do klusek, albo na zimno z świeżym chlebkiem. Polecam.




Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 5-6 łyżek musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól,pieprz


Wykonanie:

Mięso oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać soli i natrzeć mięso. Oprószyć majerankiem, słodką papryką i pieprzem. Posmarować musztardą. Mięso przełożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C, wkładamy mięso i pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie odkrywamy i pieczemy jeszcze ok 30 minut by ładnie się przyrumieniło, (po 15 minutach przewrócić mięso na drugą stronę).  Po upieczeniu wyjąć i odstawić na 20 minut by odpoczęła. SMACZNEGO!


























Brak komentarzy :

Prześlij komentarz