poniedziałek, 9 listopada 2015

Czekoladowe ciasto gryczane









Składniki:

  • 250 g kaszy gryczanej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
polewa:
  • czekolada lub dżem
  • orzechy


Wykonanie:

Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Gdy kasza przestygnie wsypujemy do miski dodajemy cukier i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę. Masło rozpuścić, wystudzić. 
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz z kakao. Żółtka oddzielić od białek. Do kaszy dodajemy mąkę, proszek, kakao oraz masło i żółtka. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na to ciasto. 
Pieczemy w temperaturze 180° przez  45 minut.
Po wystudzeniu polać czekoladą lub wysmarować dżemem, ozdobić orzechami.



Tortownica 24 cm























Menu dla przyszłej mamy Kuchnia wegetariańska i wegańska

3 komentarze :