Składniki:
- 250 g kaszy gryczanej
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 200 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
polewa:
- czekolada lub dżem
- orzechy
Wykonanie:
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Gdy kasza przestygnie wsypujemy do miski dodajemy cukier i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę. Masło rozpuścić, wystudzić.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz z kakao. Żółtka oddzielić od białek. Do kaszy dodajemy mąkę, proszek, kakao oraz masło i żółtka. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na to ciasto.
Pieczemy w temperaturze 180° przez 45 minut.
Po wystudzeniu polać czekoladą lub wysmarować dżemem, ozdobić orzechami.Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Gdy kasza przestygnie wsypujemy do miski dodajemy cukier i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę. Masło rozpuścić, wystudzić.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz z kakao. Żółtka oddzielić od białek. Do kaszy dodajemy mąkę, proszek, kakao oraz masło i żółtka. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na to ciasto.
Pieczemy w temperaturze 180° przez 45 minut.
Tortownica 24 cm
Zdrowe i pyszne:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie!:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Dziękuję za udział w akcji :-)
OdpowiedzUsuń