Dziś na szybko zrobiłam napoleonkę na herbatnikach w sam raz będzie do niedzielnej
kawy. Samo ciasto jest banalnie proste, szybkie i bardzo pyszne. Polecam 😊
Składniki:
krem
- 5 szklanek mleka
- 3 żółtka
- 150 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g mąki pszennej
- 2 duże budynie śmietankowe
dodatkowo
- herbatniki (40 szt.)
- cukier puder
4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym oraz 50 g masła. Pozostałą szklankę mleka wymieszać z żółtkami, mąką i budyniem, na jednolitą gładka masę. Do gotującego się mleka wlać masę jajeczno-budyniową, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając aż masa zgęstnieje, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na biały krem i stopniowo dodawać łyżka po łyżce budyniu. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą, na dno poukładać herbatniki. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać i przykryć pozostałymi herbatnikami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.