Aromatyczny schab pieczony














Zapraszam na pyszny, aromatyczny schab pieczony. 

Taki schab można podać jako danie obiadowe, 

a po wystudzeniu będzie pyszną domową wędliną do kanapek.







Składniki:
  • 1,5 kg schabu
  • 1 szklanka bulionu
  • 4-5 łyżek oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Do miseczki wlewam olej, dodaję wszystkie przyprawy i dokładnie mieszam. Nacieram schab przygotowaną marynatą i odstawiam do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyciągam mięso na blat na godzinę przed pieczeniem. Po tym czasie przekładam do naczynia żaroodpornego, wlewam bulion/wodę, przykrywam. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190°C góra-dół i piekę przez 80 minut. Po tym czasie odkrywam naczynie i piekę jeszcze 20-30 minut, aby ładnie się zarumienił. Po upieczeniu wyjmuję i zostawiam na 10-15 minut, aby mięso odpoczęło.

Smacznego!



















 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);