Małdrzyki wywodzą się z regionalnej kuchni małopolskiej.
Małdrzyki to bardzo łatwe i szybkie placuszki,
których głównym składnikiem jest twaróg.
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście tych placuszków, to polecam :)
Składniki:
- 500 g sera twarogowego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 100 g mąki pszennej
dodatkowo
- masło klarowane do smażenia
- mąka pszenna do obtoczenia
Wykonanie:
Twaróg przekładam do miski, rozgniatam widelcem. Następnie dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam, by wszystko razem się połączyło. Na patelni rozgrzewał łyżkę masła, na talerz wsypuję mąkę. Z masy serowej formuję placuszki, obtaczam w mące i lekko spłaszczam. Smażę na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Dziękuję 😃
UsuńNa pewno zajrzę 😊