Schab pieczony w musztardzie












Schab marynowany w musztardzie to prosty sposób na pyszny, 

aromatyczny obiad. To jeden z tych przepisów, który świetnie sprawdzi 

się zarówno na rodzinną uroczystość jak i na niedzielnym obiad. 

A po wystudzeniu jako domowa wędlina. 











Składniki:
  • 1,2 kg schabu
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki olej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym. W miseczce mieszam musztardę z olejem, majerankiem, kminkiem, papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie nacieram schab przygotowaną marynatą i odstawiam do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie mięso przekładam do naczynia żaroodpornego, przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200°C, piekę przez 60 minut. Po tym czasie odkrywam i piekę jeszcze przez 20 minut. Po upieczeniu wyjmuję i zostawiam na 10-15 minut.
Smacznego!




















 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);