Makaron ze szpinakiem na ostro

 






Pyszny, rozgrzewający makaron ze szpinakiem, poleca się na ekspresowy

 obiad. Podczas gdy gotuje się makaron, przygotowujemy szpinak, 

całość mieszamy i zajadamy się pysznym makaronem. 





Składniki:

  • 300 g makaronu pełnoziarnistego
  • 400 g świeżego szpinaku
  • kawałek sera grana padano (użyłam w płatkach)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • masło
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Wykonanie:

 Cebulę kroję w kostkę, imbir, chili, czosnek siekam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, wrzucam imbir i chili, podsmażam. Dodaję cebulę, podsmażam. Następnie dodaję szpinak, czosnek i doprawiam do smaku gałką muszkatołowa, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gdy szpinak lekko się poddusi dodaję śmietanę wymieszaną z jajkiem, i energicznie mieszam. Duszę jeszcze przez 2 minuty. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam. Odlewam 1/4 szklanki wody z makaronu. Makaron  mieszam ze szpinakiem, wlewam wodę i dodaję 1 łyżkę masła. Duszę całość jeszcze przez 1 minutę. Wykładam na talerz i posypuję serem.
Smacznego :)













Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);