Pak Choi duszone w pomidorach















Pak Choi to chińska kapusta używana  do zup, jak również

 jako dodatek do duszonych mięs. Ja zazwyczaj robię ją z chili

 i czosnkiem, a  dziś zrobiłam w pomidorach. 

Jednym słowem szybko,  zdrowo i smacznie, polecam.







Składniki:
  • 3 średnie  kapusty Pak Choi
  • 2 pomidory
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa/olej
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego

Wykonanie:

Kapustę myję, przecinam wzdłuż i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w kostkę, czosnek i papryczkę siekam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz  i podsmażam cebulę. Wrzucam czosnek z chili, smażę przez 2 minuty. Dodaję białą część kapusty oraz pomidory, smażę przez kolejne 3 minuty. Dorzucam resztę kapusty, dodaję przecier pomidorowy i duszę przez 5 minut. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą.
Smacznego!

























 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);