Ciasto ucierane na kefirze z jabłkiem i brzoskwinią












Proste i szybkie ciasto ucierane na kefirze z jabłkiem i brzoskwinią.

 Idealne do kawy czy kubka mleka. Wyszło przepyszne, takie delikatne i

 wilgotne. Po prostu rozpływało się w ustach. 





Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 ml kefiru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru cynamonowego
  • 2 jabłka
  • 3 brzoskwinie

Wykonanie:

Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia. Do miski wbijam jajka, dodaję cukier, cukier waniliowy i ucieram na jasną, jednolitą masę. Nie przerywając miksowania wlewam olej i kefir. Następnie do masy wsypuję mąkę i na najniższych obrotach miksuję do połączenia składników. Jabłka i brzoskwinie obieram, kroję w kostkę i posypuję cukrem cynamonowym, mieszam. Tortownicę 26 cm wykładam papierem do pieczenia przekładam ciasto i na wierzch układam owoce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę przez 45-50 minut.
Smacznego:)
















 

2 komentarze :

[0].appendChild(pfBloggerJs);