Gulasz z piersi kurczaka





  



Zapraszam na pyszny, aromatyczny gulasz z kurczaka. 

To pomysł na szybki obiad, bo zrobicie go w 30 minut.

Idealny do makaronu czy ryżu.









Składniki:

  • 700 g filetu z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1/2 puszki groszku zielonego
  • 100 ml śmietany 18%
  • masło klarowane/olej
  • mąka pszenna
  • kawałek imbiru ( 2 cm)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę/paski. Do miski przełożyć mięso, dodać paprykę słodką, ostrą, kurkumę oraz sól i pieprz, wymieszać. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Obrać warzywa i umyć. Marchewkę pokroić w kostkę, a cebulę w półksiężyce. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Mięso oprószyć mąką i obsmażyć. Dodać imbir, cebulę i smażyć przez 5 minut. Następnie dodać marchewkę, posiekany czosnek, liść laurowy oraz ziele angielskie, smażyć przez 5 minut. Wlać wody, a jeżeli mamy bulion to bulionu tylko tyle, by przykryć całość. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodać groszek i zahartowaną śmietanę (do kubka wlać śmietanę, trochę gorącego płynu) wymieszać . W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.


Smacznego!



















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);