Gulasz z indyka z papryką









Prosty, szybki i bardzo smaczny gulasz z udźca indyka z papryka. 

Gulasz podałam z kaszą jęczmienną, bo w takiej wersji lubimy najbardziej.

A Wy z czym lubicie z kaszą, ryżem czy ziemniakami?








Składniki:

  • 800 g mięsa z udźca indyka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 kopiasta łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski dodać majeranek, słodką paprykę, sól, pieprz i wymieszać. Cebulę pokroić w półksiężyce, czosnek posiekać, a paprykę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso, dodać cebulę, czosnek i smażyć przez 5 minut. Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie i całość zalać 2 szklankami wody. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę i gotujemy do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlewamy wodą. Na sam koniec gulasz zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody, zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!!


















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);