Pasztet z królika










Dziś się dziele z Wami moim przepisem, na pyszny domowy pasztet z królika.

Prosty do zrobienia, troszkę czasochłonny, ale dla tego smaku warto się poświecić.

Najlepszy pasztet domowy!









Składniki:

  • 1 kg mięsa z królika
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 300 g surowego boczku/słoniny
  • 3 jajka
  • 1 bułka
  • bułka tarta
  • masło/olej
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 średniego selera
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Umyte, po porcjowane mięso z królika oraz boczek wkładamy do garnka. Dodajemy obrane warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, lekko solimy i wlewamy wody tylko tyle by przykryła całe mięso. Gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć wątróbkę. Bułkę namoczyć, odcisnąć. Mięso z królika, boczek, wątróbkę, bułkę oraz warzywa przepościć przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie dodać jajka, majeranek, paprykę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Keksówkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Masę przełożyć do blaszki, wyrównać. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut.

Smacznego!














Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);