Żurek z tluczonymi ziemnikami








Żur z tłuczonymi ziemniakami z dodatkiem 

surowej cebuli do tego kawałek kiełbasy to 

żur w wersji, której najbardziej lubię. 

To moje smaki dzieciństwa ❤






Składniki:
  • 500 g białej kiełbasy
  • 250 g boczku
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml zakwasu
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenek ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól, pieprz
dodatkowo
  • jajka
  • ziemniaki
  • 1 mała cebula

Wykonanie:

Kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie wkładamy do garnka, zalewamy 2 L wody, gotujemy. W międzyczasie kroimy boczek, cebulę oraz czosnek w kostkę, podsmażamy na patelni. Całą zawartość patelni przekładamy do garnka, dodajemy majeranek oraz wlewamy zakwas. Zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy ok 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Małą cebulę bardzo drobno pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać. Ugotowane gorące ziemniaki potłuc, dodać cebulę, wymieszać. Żurek podajemy z ziemniakami, kawałkiem kiełbasy oraz jajkiem
 przekrojonym wzdłuż.

Smacznego!








1 komentarz :

  1. U mnie w domu tak właśnie się jadło żurek - z tłuczonymi ziemniakami <3

    OdpowiedzUsuń

[0].appendChild(pfBloggerJs);