Żur z tłuczonymi ziemniakami z dodatkiem
surowej cebuli do tego kawałek kiełbasy to
żur w wersji, której najbardziej lubię.
To moje smaki dzieciństwa ❤
Składniki:
- 500 g białej kiełbasy
- 250 g boczku
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml zakwasu
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenek ziela angielskiego
- majeranek
- sól, pieprz
- jajka
- ziemniaki
- 1 mała cebula
Wykonanie:
Kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie wkładamy do garnka, zalewamy 2 L wody, gotujemy. W międzyczasie kroimy boczek, cebulę oraz czosnek w kostkę, podsmażamy na patelni. Całą zawartość patelni przekładamy do garnka, dodajemy majeranek oraz wlewamy zakwas. Zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy ok 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Małą cebulę bardzo drobno pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać. Ugotowane gorące ziemniaki potłuc, dodać cebulę, wymieszać. Żurek podajemy z ziemniakami, kawałkiem kiełbasy oraz jajkiem
przekrojonym wzdłuż.
Smacznego!
U mnie w domu tak właśnie się jadło żurek - z tłuczonymi ziemniakami <3
OdpowiedzUsuń