Składniki:
- 3 szklanki letniej wody
- 1 szklanka mąki żytniej/żytniej razowej
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Do garnka lub słoika wsypujemy mąkę, zalewamy letnią wodą i dokładnie mieszamy. Czosnek kroimy na pół i dodajemy do garnka.
Garnek przykrywamy(tak żeby dochodziło powietrze) najlepiej gazą i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce.
Po 3-4 dniach zakwas jest gotowy, mąka opadnie na dno garnka i będzie wyrazisty zapach.
Zakwas jest gotowy można gotować żurek.
ZAKWAS Z MĄKI ŻYTNIEJ RAZOWEJ
Żurek na zakwasie to żelazny punkt wielkanocnego stołu : ) Wielu z nas nawet nie wyobraża sobie, by mogło zabraknąć tej kwaskowej zupy pachnącej majerankiem. Każdy, kto do tej pory sięgał po gotowce, które z żurkiem mają niewiele wspólnego, powinien skorzystać z tego przepisu na zakwas. Dzięki niemu można przygotować genialne, sycące danie, które będzie wolne od konserwantów typu benzoesan sodu, sztucznych zagęszczaczy i barwników. Dodam tylko, że do zakwasu można dodać również listki laurowe i ziele angielskie : )
OdpowiedzUsuń