Domowy zakwas na żurek











Składniki:

  • 3 szklanki letniej wody
  • 1 szklanka mąki żytniej/żytniej razowej
  • 3 ząbki czosnku


Wykonanie:

Do garnka lub słoika wsypujemy mąkę, zalewamy letnią wodą i dokładnie mieszamy. Czosnek kroimy na pół i dodajemy do garnka. 
Garnek przykrywamy(tak żeby dochodziło powietrze) najlepiej gazą i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce.
Po 3-4 dniach zakwas jest gotowy, mąka opadnie na dno garnka i będzie wyrazisty zapach.
Zakwas jest gotowy można gotować żurek.






                                                     ZAKWAS Z MĄKI ŻYTNIEJ






                                         ZAKWAS Z MĄKI ŻYTNIEJ RAZOWEJ






1 komentarz :

  1. Żurek na zakwasie to żelazny punkt wielkanocnego stołu : ) Wielu z nas nawet nie wyobraża sobie, by mogło zabraknąć tej kwaskowej zupy pachnącej majerankiem. Każdy, kto do tej pory sięgał po gotowce, które z żurkiem mają niewiele wspólnego, powinien skorzystać z tego przepisu na zakwas. Dzięki niemu można przygotować genialne, sycące danie, które będzie wolne od konserwantów typu benzoesan sodu, sztucznych zagęszczaczy i barwników. Dodam tylko, że do zakwasu można dodać również listki laurowe i ziele angielskie : )

    OdpowiedzUsuń

[0].appendChild(pfBloggerJs);