Korzenna babka










Szybki przepis na pyszną, aromatyczną babkę korzenną.

Babkę możecie polukrować, polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Mi się  to nieudało, bo moje głodomory były szybsze.







Składniki:
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 220 g masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2  łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Wykonanie:

Mąki przesiewam razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaję wszystkie przyprawy, mieszam. Miękkie masło ucieram z cukrem, na puszystą jasną masę. Następnie nie przerywająca miksowania dodaje po jednym jajku. Następnie dodaję mąki oraz mielone migdały, miksuję do połączenia składników. Formę smaruję masłem, oprószyłam mąką. Przekładam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę przez 60 minut, do suchego patyczka. 

Smacznego!














Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);