Dziś przepis na pyszne mięso indycze duszone z grzybami.
Całość podałam z kopytkami i surówką z kapusty z burakami.
Spróbujcie tego połączenie koniecznie.
- 500 g fileta z indyka
- 400 g grzybów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej
- 1 łyżka śmietany
- 1 płaska łyka maki pszennej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myję, osuszam i kroję w paseczki, doprawiam papryką, solą i pieprzem. Grzyby czyszczę i kroję w kostkę. Cebulę kroję w mniejszą kostkę. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, obsmażam mięso, następnie dorzucam cebulę z posiekanym czosnkiem, szklę. Dodaję grzyby i smażę całość przez 5 minut, często mieszając. Następnie podlewam wodą i duszę do miękkości grzybów. Na sam koniec zagęszczam mąką z śmietaną. Śmietanę mieszam z mąką, dolewam trochę gorącego wywaru i wlewam do sosu, zagotowuję. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
jakie grzyby?
OdpowiedzUsuńNie ma znaczenia, te które lubimy.
Usuń