Filet z indyka w sosie grzybowym












Dziś przepis na pyszne mięso indycze duszone z grzybami. 

Całość podałam z kopytkami i surówką z kapusty z burakami.

Spróbujcie tego połączenie koniecznie.







Składniki:

  • 500 g fileta z indyka
  • 400 g grzybów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 płaska łyka maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Wykonanie:


Mięso myję, osuszam i kroję w paseczki, doprawiam papryką, solą i pieprzem. Grzyby czyszczę i kroję w kostkę. Cebulę kroję w mniejszą kostkę. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, obsmażam mięso, następnie dorzucam cebulę z posiekanym czosnkiem, szklę. Dodaję grzyby i smażę całość przez 5 minut, często mieszając. Następnie podlewam wodą i duszę do miękkości grzybów. Na sam koniec zagęszczam mąką z śmietaną. Śmietanę mieszam z mąką, dolewam trochę gorącego wywaru i wlewam do sosu, zagotowuję. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.


Smacznego!
















2 komentarze :

[0].appendChild(pfBloggerJs);