Dziś zapraszam na pyszną zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami.
Zupa jest szybka, łatwa w przygotowaniu i bardzo sycąca.
Do tego zawiera dużo białka, potasu i kwasu foliowego :)
Składniki:
- 400 g czerwonej soczewicy
- 2 L bulionu
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz cayenne
- sól
Wykonanie:
Warzywa umyć, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę razem z marchewką, następnie dodać czosnek, chwile razem podsmażyć. Wsypać soczewicę i całość zalać bulionem, zagotować. Pod koniec gotowania gdy soczewica będzie już prawie miękka, dodać pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy i słodką paprykę. Ponownie zagotować, na koniec doprawić do smaku pieprzem cayenne i solą. Natkę pietruszki drobno posiekać. Przed podaniem posypać natką. Smacznego!!!
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuń