Kotlety schabowe to klasyczny niedzielny obiad większości Polaków. Podawany
zazwyczaj z ziemniakami i kapustą zasmażaną lub buraczkami. Ja mojego
schabowego podałam z purre ziemniaczanym i buraczkami.
Składniki:
- 6 kotletów schabowych z kością
- 2 jajka
- mąka pszenna do oprószenia
- bułka tarta do panierowania
- smalec
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, naciąć błonkę by mięso przy smażeniu się nie zwijało. Każdy kawałek rozbić z dwóch stron tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Do miseczki wbić jajka, roztrzepać. Kotlety obtoczyć najpierw w mące, strzepnąć nadmiar mąki, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć partiami na średnim ogniu na złoty kolor, kilka razy obracając kotlety. Smacznego :)
Smacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuń