Tradycyjny schabowy








Kotlety schabowe to klasyczny niedzielny obiad większości Polaków. Podawany 

zazwyczaj z ziemniakami i kapustą zasmażaną lub buraczkami. Ja mojego 

schabowego podałam z purre ziemniaczanym i buraczkami.







Składniki:
  • 6 kotletów schabowych z kością
  • 2 jajka
  • mąka pszenna do oprószenia
  • bułka tarta do panierowania
  • smalec
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, naciąć błonkę by mięso przy smażeniu się nie zwijało. Każdy kawałek rozbić z dwóch stron tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Do miseczki wbić jajka, roztrzepać. Kotlety obtoczyć najpierw w mące, strzepnąć nadmiar mąki, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć partiami na średnim ogniu na złoty kolor, kilka razy obracając kotlety. Smacznego :)
















1 komentarz :

[0].appendChild(pfBloggerJs);