Dziś zapraszam na pysznego, soczystego, a zarazem lekko
pikantnego kurczaka w sosie curry, naprawdę polecam.
Składniki:
- 6 udźców z kurczaka
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1,5-2 łyżki curry
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Cebule pokroić w półksiężyce.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka. Dodać cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Jak cebula lekko się ze złoci, dodać 2 łyżki curry i zalać wszystko 2 szklankami wrzątku (w razie potrzeby uzupełniać odparowaną wodę). Dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę i dusimy aż sos ładnie zgęstnieje.
Kurczaka podałam z ziemniakami i surówka, Smacznego.
lubię takie "szybkie" przepisy :)
OdpowiedzUsuń