To kolejny przepis rodzinny, dostałam go od mamy, a mama od babci.
Więc zapraszam na sprawdzone pączki takie pyszniutkie, takie domowe, babcine.
No, a że Tłusty Czwartek, to nie będziemy sobie odmawiać
przecież tych dobroci w ten dzień.
Składniki:
- 500 g mąki
- 40 g drożdży
- 60 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanki mleka
- 2 jajka+ 2 żółtka
- 2 łyżki spirytusu
- sól
dodatkowo
- smalec/olej do smażenia
- marmolada/ budyń
- cukier puder
Wykonanie:
Pół szklanki mleka podgrzać, wsypać cukier, pokruszone drożdże, 2 łyżki maki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, zrobić dołek, wlać drożdże, pozostałe mleko, spirytus oraz roztrzepane żółtka z jajkami. Wymieszać, dodać rozpuszczony tłuszcz i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągnąć na oprószoną stolnicę i krótko wyrobić. Rozwałkować na grubość 1 cm. Z ciasta wycinać krążki szklanką o średnicy 6-7 cm. Odłożyć na oprószony blat, przykryć i pozostawić na kolejne 25-30 minut. Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku.
A wyglądają żle .
OdpowiedzUsuńMoże nie są tak piekne i idealne, ale robiły je moje dzieci.
UsuńDla mnie są najpiękniejsze, pozdrawiam
Fajniutkie mi tez takie wychodza,
OdpowiedzUsuń