Dziś przepis na kotlety mielone przez wszystkich znane i kochane.
Mielone jak mielone... ale takie faszerowane pieczarkami i papryka
okazały się dobrym pomysłem na pyszny obiad.
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego
- 250 g pieczarek
- 1 papryka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 czerstwa kajzerka
- jajko
- bulka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pieczarki, cebulę pokroić w kostkę, paprykę w paseczki. Na patelni podsmażyć pieczarki, następnie dodać cebulę gdy cebula się podsmaży, dodajemy paprykę i całość smażymy przez 5-7 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bułkę namoczoną w wodzie, odcisnąć. Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, musztardę, bułkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić rękami masę. Z wyrobionej masy, zwilżonymi rękami odrywamy kawałek mięsa robimy kulkę i spłaszczamy. Na każdy nakładamy farsz i sklejamy formując kotlety. Każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu aż ładnie się zrumienią, uważając by się nie przypaliły. Smacznego!
dziś zrobię. dziękuję za ten przepis :)
OdpowiedzUsuń