Składniki:
- 3 garście sałaty w 2 kolorach
- 1/2 pęczka białych szparagów
- 2 pomidory
- 5-6 rzodkiewek
- 3 jajka
sos
- 1/2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Szparagi obrać (oprócz główek), odkroić zdrewniałe końce, pokroić na kawałki 3-4 cm. Wrzucić do wrzątku i gotować ok 7 minut, w połowie gotowania dorzucić główki, odcedzić.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki. Pomidora pokroić w ósemki, a rzodkiewkę w plasterki. Koperek posiekać.
Przygotować sos: oliwę wymieszać z cytryną doprawić solą, cukrem i pieprzem, na koniec dodać koperek, wymieszać.
Sałatę porwać na mniejsze kawałki, rozłożyć na talerzu. Na nią poukładać pomidor, rzodkiewkę, jajka oraz szparagi. Całość polać przygotowanym sosem. Smacznego!!
Lato na talerzu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co jest w tej sałatce :)
OdpowiedzUsuń