Składniki:
- 500 g makaronu tagliatelle
- 500 g mięsa mielonego
- puszka pomidorów
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 seler
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa chwilę podsmażyć, dodajemy czosnek oraz mięso, doprawiamy do smaku i smażymy aż odparuje płyn i mięso nabierze brązowego koloru. Dodajemy pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy, wszystko mieszamy i dusimy około 40 minut.
Makaron (ja użyłam razowego tagliatelle) ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem (można posypać tartym serem).
Pyszny i sycący obiadek :) Mniam uwielbiam makaron z takim sosem.
OdpowiedzUsuń