Lekkie, orzeźwiające cytrynowe ciasto bez pieczenia idealne na upalne dni.
Składniki:
- paczka biszkoptów
- 800 ml jogurtu naturalnego
- 3 galaretki cytrynowe
- 4 dojrzałe brzoskwinie
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, odlewamu pół szklanki, odkładamy do wystudzenia. Brzoskwinie myjemy, obieramy i połowę kroimy w plasterki pozostałe w kostkę. Na dno foremki układamy biszkopty. Jogurty przkładamy do miski, wlewamy małym strumieniem zimną galaretką i mieszamy do połączenia skladników. Na koniec wrzucamy brzoskwinię pokrojoną w kostkę, mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty, wygładzamy wierzch i wstawiamy do lodówki by masa stężała. Gdy masa będzie całkowicie zastygnięta galaretkę którą zostawiliśmy podgrzewamy(uważać by nie zagotowała się), studzimy. Owoce układamy na masie jogurtowej i polewamy galaretką. Na owocach powstanie cieniutka warstwa galaretki po to by połączyć owoce z masą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Blaszka 25x25
Lekka i na pewno pyszna :)
OdpowiedzUsuńJakiego rozmiaru formy użyć?
OdpowiedzUsuńJutro chyba się skuszę ;)
Jest napisane , użyłam blaszki 25x25
UsuńCiasto proste w wykonaniu,na pewno bardzo smaczne,ale ten czas oczekiwania dla łasucha hm tu może być problem ! :-D
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie muszę koniecznie zrobić...
OdpowiedzUsuń