Pyszne ciasto sezonowe na delikatnym biszkopcie z masą budyniową i musem
truskawkowym. Samo ciasto jest szybkie i łatwe do zrobienia, a jedynym
minustem jest to, że bardzo szybko znika z talerza.
Składnkiki:
biszkopt
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 50 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
masa
- 2 budynie waniliowe
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
mus
- 400 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Wykonanie:
Mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana stanie się sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty i dodajemy po kolei żółtka. Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Piec w temperaturze 180° przez około 20 minut.
Odlać pół szklanki mleka i wymieszać w nim budyń,resztę zagotować. Do gotującego mleka wsypać cukier oraz budyń.Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Budyń wylać na biszkopt, wystudzić.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (100 ml). Truskawki zmiksować i połączyć z wystudzoną galaretką. Mus wlewamy na zimny budyń i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Poproszę o kostkę takiego ciasta. Wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuń