Styropian (sernik bez sera)




   
Pyszne, delikatne jak chmurka ciasto, które można zrobić na  wiele sposobów po dodaniu np.owoców, wiórków kokosowych czy rodzynek. 
Ciasto wypatrzyłam na blogu Eweliny i jest po mojej małej modyfikacji.
 


Składniki:

ciasto

  • 3 żółtka
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
masa
  • 800 g śmietany 12%
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie smietankowe bez cukru
  • szczypta soli
dodatkowo 
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, żóltka, masło oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalki.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, gdy piana stnie się sztywna stponiowo dosypujemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy proszek budyniowy i ucieramy na jednolitą masę. Pianę łączymy delikatnie ze śmietaną.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Masę śmietankową wylewamy na ciasto.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170° przez 1 godzinę. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone posypać cukrem pudrem.




Blaszka 12x38













Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);