Nie ma chyba takiej osoby co by nie lubiła jabłek w cieście, przecież to smaki z dzieciństwa. Pyszne, słodziutkie placuszki idealne na deser czy kolację.
Składniki:
ciasto
- 1 szklanka mąki
 - 1/2 szklanki mleka
 - 2 jajka
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 
- 4 jabłka
 - olej do smażenia
 - 2 łyżkki cukru pudru
 - 1 łyżeczka cynamonu
 
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto połączyć razem na gładką masę. 
Jabłka umyć ,obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry.
Na patelni rozgrzać olej. Plastry jabłek  zanurzać  w cieście  i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoto- brązowy kolor z każdej strony.
Usmażone wyłożyć na ręcznik papierowy by osączyć z tłuszczu i oprószyć cukrem pudrem  wymieszanym z cynamonem.Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz