Ciasto Kubuś (bez pieczenia)





inspiracja



Składniki:

masa pomarańczowa

  • 1 duży sok Kubuś (marchew,jabłko,brzoskwinia)
  • 200 g masła
  • 3 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru
masa śmietankowa
  • 350 ml śmietany 30%
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
dodatkowo
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • herbatniki


Wykonanie:

Z soku odlewamy szklankę w której rozpuszczamy budynie z cukrem. Rozrobione budynie wlać do gotującego soku i gotować jak tradycyjny  budyń. Schłodzić. Do wystudzonego budyniu dodawać miękkie masło i ucierać (mikserem)do połączenia się składników.
Blaszkę wykładamy herbatnikami, następnie wylewamy na nie masę  i wstawiamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i odkładamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywną na sam koniec dodajemy wystudzoną galaretkę. Dokładnie mieszamy i wylewamy na masę budyniową.  Wkładamy do lodówki do stężenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 0,4 litra wrzącej wody, gdy lekko stężeje wylewamy na masę śmietankową. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.



Blaszka  ok 23x35












5 komentarzy :

[0].appendChild(pfBloggerJs);