inspiracja
Składniki:
masa pomarańczowa
- 1 duży sok Kubuś (marchew,jabłko,brzoskwinia)
- 200 g masła
- 3 budynie waniliowe
- 3 łyżki cukru
masa śmietankowa
- 350 ml śmietany 30%
- 1 galaretka brzoskwiniowa
dodatkowo
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- herbatniki
Wykonanie:
Z soku odlewamy szklankę w której rozpuszczamy budynie z cukrem. Rozrobione budynie wlać do gotującego soku i gotować jak tradycyjny budyń. Schłodzić. Do wystudzonego budyniu dodawać miękkie masło i ucierać (mikserem)do połączenia się składników.
Blaszkę wykładamy herbatnikami, następnie wylewamy na nie masę i wstawiamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i odkładamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywną na sam koniec dodajemy wystudzoną galaretkę. Dokładnie mieszamy i wylewamy na masę budyniową. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 0,4 litra wrzącej wody, gdy lekko stężeje wylewamy na masę śmietankową. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Wspaniały pomysł
OdpowiedzUsuńNo no urzekło mnie to ciacho,na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńJa robiłam i jest super. Orzeźwiające. Pycha, polecam
OdpowiedzUsuńJest pyszne. Polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję😃
Usuń