Oponki serowe





Szybkie w wykonaniu oponki serowe.




Składniki:

- 3 szklanki mąki
- pól kilograma twarogu
- 3 jajka
- łyżeczka sody
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka spirytusu (opcjonalnie)
- 1 litr oleju lub smalcu


Wykonanie:

Mąkę,cukier i sodę wymieszać dodać ser,śmietanę i spirytus zagnieść gładkie i jednolite ciasto.
Na obficie posypanej mąką stolnicy przenosimy ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm,wykrawamy kółeczka szklanką i w każdym z nich kieliszkiem robimy dziurkę.
W szerokim garnku nagrzewamy olej (smalec) i porcjami wrzucamy oponki.
Smażymy na złoty kolor.Osączamy na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);