Duszony królik w sosie własnym, to moja propozycja
na pyszny, niedzielny obiad w gronie najbliższych.
Mojego królika podałam z tartymi kluskami i czerwoną kapustą
- 1 królik
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2/3 łyżki mąki pszennej
- 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej
- masło do smażenia
- 2 liść laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- gałązka rozmarynu
- 1/2 łyżki majeranku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Królika myję, osuszam, dzielę na mniejsze kawałki i oprószam solą i pieprzem. Cebulę kroję w półplasterki, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, obsmażam mięso z każdej strony. Dodaję cebulę z czosnkiem, smażę przez 3-4 minuty. Po tym czasie dolewam wody/bulionu tylko tyle, by przykryć mięso. Dodaję liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz rozmaryn. Przykrywam i duszę na małym ogniu do miękkości mięsa przez około 1,5 godziny. Gdy mięso będzie miękkie, zagęszczam sos. Mąki mieszam z odrobiną zimnej wody, wlewam i zagotowuję. Na koniec całość doprawiam do smaku solę i pieprzem.
Smacznego:)
Witam. Tego szukałem ... to mi przypomina danie jakie dosłownie robiła przed 50 latami !!! moja mama . Niepowtarzalny smak , super . Dziękuję bardzo i na pewno za 2-3 dni zrobię obiad z tego przepisu .
OdpowiedzUsuń