Sernik zebra, bo o nim mowa to pyszny, puszysty z delikatną nutą
wyczuwalnej czekolady dwukolorowy sernik.
Jest to kolejny przepis na sernik, z którym dzielę się z Wami.
Bo był już Sernik z bezą kokosową Wiedeński
Było jeszcze kilka innych przepisów, które łatwo znajdziecie na blogu.
Składniki:
- 1 kg sera białego
- 1,5 szklanki cukru
- 5 jajek
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Ser zmielić dwukrotnie. Masło roztopić, wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Ser przełożyć do miski, dodać jajka z cukrem, masło i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i 1 łyżka mąki, a do drugiej 2 łyżki mąki, wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek nakładamy 2-3 łyżki masy jasnej, następnie 2-3 łyżki masy kakaowej tak na przemian, aż do wyczerpania masy serowej. Na dnie piekarnika umieścić blaszkę z wodą. Nagrzewamy piekarnik do 180°C wkładamy blaszkę z ciastem i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy 70 minut. Po upieczeniu pozostawić na 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie lekko uchylić i pozostawić do wystudzenia. Ja zrobiła go bez spodu, a Wy zróbcie jak lubicie.
Smacznego!
Jak ustawic piekarnik , gora , dol czy nawiew ?
OdpowiedzUsuńGóra-dół 🙂
Usuń