Nie będę się wiele rozpisywać tylko powiem klasyczny sernik bez spodu,
czyli lekki, puszysty uwielbiany przez wszystkich sernik wiedeński.
Gorąco polecam!
Składniki:
- 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
- 6 jajek
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodać po jednym żółtku cały czas ucierając. Nie przerywając miksowania dodajemy do masy jajecznej twaróg. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C i pieczemy przez 1 h i 20 minut. Po upieczeniu pozostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku, następnie lekko uchylić i pozostawić do wystudzenia. Po całkowitym ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
lubię takie klasyczne ciasta, pychota :)
OdpowiedzUsuńA mój przepis na blaszkę - 1,5 kg twarogu , 15 jajek , 65 dkg cukru , 2 budynie śmietankowe , 40 dkg margaryny Kasi , 2 cukry wanilinowe. JEST SUPER !!!!!!
OdpowiedzUsuń