Paszteciki z pieczarkami i serem








Dziś dzielę się z Wami przepisem na chrupiące paszteciki z pieczarkami i serem.

Bardzo smaczne na ciepło, jak również i na zimno. 

Dzięki temu, że  zachowują swoją świeżość, 

 śmiało możemy się nimi zajadać równie następnego dnia.









Składniki:

ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
farsz
  • 700 g pieczarek
  • 150 g żółtego sera
  • masło
  • 2 cebule
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Na patelni rozgrzać mało, zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki, usmażyć. Wystudzić. Do zimnego farszu dodać ser, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciasto podzielić na 3 kawałki i rozwałkować na prostokąt. Farsz nakładamy około 3 cm od brzegu wzdłuż dłuższego boku i zwijamy ciasno w rulon. Tak postępujemy z pozostałym ciastem. Każdy rulonik lekko spłaszczyć i skleić za pomocą widelca. Pokroić na mniejsze kawałki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej przygotowane paszteciki. Następnie posmarować roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy około 20-25 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru.















1 komentarz :

[0].appendChild(pfBloggerJs);