czwartek, 7 grudnia 2017

Szybki i łatwy piernik








Jeżeli zapomnieliście o zrobieniu piernika dojrzewającego to nic straconego, 

bo właśnie znaleźliście przepis na szybki i łatwy piernik, 

który możecie zrobić na ostatnią chwilę. 

Piernik po upieczeniu wychodzi wilgotny dzięki temu, że dodajemy 

do środka powidła i gwarantuję że jest bardzo pyszny.





Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3 kopiaste łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
dodatkowo
  • 4-6 łyżek powideł śliwkowych
  • garść orzechów laskowych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła


Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę oraz przyprawę do piernika. Masło roztopić, wystudzić. Mikserem ubić jajka razem z cukrem, wlać mleko i miód, wymieszać. Mieszając na najmniejszych obrotach dodać mąkę, powidła oraz wlać masło. Miksować do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto wlać do formy 11x29 i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec około 50 minut. Wystudzić. Gdy ciasto będzie zimne, przekroić wzdłuż na dwa kawałki, przełożyć powidłami. Orzechy obrać, uprażyć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z masłem. Wierzch polać polewą czekoladową i udekorować orzechami.
Smacznego :)













Brak komentarzy :

Prześlij komentarz