niedziela, 3 grudnia 2017

Królik duszony z marchewką w sosie śmietanowym







Delikatny, mięciutki, soczysty królik duszony z marchewką w sosie śmietanowym, 

to moja dzisiejsza propozycja na pyszny obiad. 

Lubicie? Bo ja bardzo, to moje smaki dzieciństwa :)








Składniki:
  • 1 królik
  • 500 ml bulionu
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 100 ml śmietany 30%
  • mąka pszenna
  • masło do smażenia
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Królika umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Mięso posolić, popieprzyć i skropić cytryną z każdej strony, następnie obtoczyć w mące. Marchewkę pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć królika, przełożyć do garnka. Wrzucić marchewkę z czosnkiem, podsmażyć. Do garnka z mięsem dodać  ziele angielskie, liść laurowy oraz rozmaryn. Zalać bulionem (wodą), dusić na małym ogniu przez 1 godzinę. Po tym czasie dodać marchewkę i całość dusimy do miękkości mięsa. Pod koniec dodać śmietanę, chwilę dusić aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku solą  i pieprzem. Smacznego!










2 komentarze :

  1. Nie obraź się, ale wygląda to, jakby ktoś zwymiotował na talerz. Okropieństwo straszne, choć królika uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się że zdjęcie nie wyszło najlepiej, gdyż było robione w pośpiechu, ale do wymiocin bym tego nie porównała, Pozdrawiam

      Usuń