sobota, 2 grudnia 2017

Ciasto z kremem budyniowym i bananem









Dawno nie było nic słodkiego, tak więc dziś zapraszam Was na ciasto z 

kremem budyniowym i bananem, a wszystko to na delikatnym biszkopcie. 

Mówię Wam to była prawdziwa rozkosz dla podniebienia :)








Składniki:

biszkopt

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
masa budynowa
  • 1 L mleka
  • 1 duży budyń czekoladowy
  • 1 duży budyń waniliowy
  • 250 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
dodatkowo
  • 400 ml śmietany
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 4-5 bananów
  • 60 g gorzkiej czekolady


Wykonanie:

Mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do białek wsypać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Następnie  nie przerywając miksowania dosypywać po łyżce cukier . Gdy piana stanie się sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Tortownice o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy około 12 minut. Wystudzić.
Mleko podzielić na 2 razy po 500 ml. 
Z 1 części mleka odlać 1/2 szklanki wsypać budyń czekoladowy, dokładnie wymieszać. Pozostałe zagotować z 2 łyżkami cukru. Do gotującego wlać masę i ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. Tak samo przygotować pozostałe mleko z budyniem waniliowym.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasny masę, podzielić na dwie części. Do jednej części dodajemy łyżka po łyżce wystudzony budyń czekoladowy i miksujemy aż otrzymamy puszysty krem. Tak samo robimy z budyniem waniliowym.
Banany obrać, przekroić wzdłuż. 
Na biszkopcie układamy banany, następnie nakładamy krem czekoladowy, a na nią waniliowy. Schłodzoną śmietanę ubić z fix-em i wyłożyć na krem budyniowy. Wierzch posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz