wtorek, 19 września 2017

Sajgonki z warzywami









 Sajgonki to popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-

Wschodniej. Małe krokieciki smażone na głębokim tłuszczu podawane z sosem. 

Moja propozycja dzisiejsza to sajgonki z warzywami, które świetnie się sprawdzą 

na szybki obiad czy przystawkę w czasie imprezy.







Składniki:

  • 10 arkuszy papieru ryżowego
  • 100 g makaronu ryżowego
  •  2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 słoika pędów bambusa 
  • 1 cebula
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Warzywa umyć, obrać. Cebulę pokroić w półksiężyce, paprykę w paseczki. Pędy bambusa osączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć warzywa. Makaron przygotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Do makaronu dodać warzywa oraz sos sojowy, dokładnie wymieszać. 
Papier ryżowy zwilżyć wodą aby zmiękł, uważać by nie przemoczyć bo będzie się rozrywał. Na brzeg każdego krążka nakładamy farsz, zwijamy boki do środka i zwijamy w rulonik. Gotowe sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu, aż ładnie się zarumienią.














1 komentarz :