środa, 9 sierpnia 2017

Zupa z fasolką szparagową i ryżem









Uwielbiam zupy z fasolką szparagowa, a z zieloną fasolką najbardziej.

Tym razem zamiast ziemniaków dodałam do niej ryż.

 Zupa wyszła sycąca i naprawdę bardzo dobra, polecam :)






Składniki:

  • 600 g skrzydełek lub 2 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • kawałek pora
  • 500 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 szklanka ryżu
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Wszystkie warzywa umyć, marchewkę, pietruszkę oraz seler pokroić w kostkę. Z fasolki odciąć końcówki i pokroić na kawałki. Por pokroić w półplasterki. Mięso umyć, włożyć do garnka, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, zalać 2-2,5 L zimnej wody, zagotować. Po 15 minutach gotowania wrzucamy fasolkę i gotujemy 10 minut. Po tym czasie wkładamy pokrojone warzywa, wsypujemy ryż i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość gotujemy ok 15 minut do miękkości warzyw. Na koniec zupę zabielamy, zahartowaną śmietaną. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego!









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz