wtorek, 18 lipca 2017

Rosół z gołębia

 
 
 
 
 
Mam to szczęście że mam dostęp do gołębi z których mogę ugotować rosół.
 
Jeśli macie również dostęp do hodowlanych gołębi to naprawdę spróbujcie,
 
 bo warto. Taki rosół jest delikatniejszy niż tradycyjny i bardzo pyszny, polecam.

 
 

 
 
Składniki:
  • 2 gołębie
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • por
  • cebula
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • sól
Wykonanie:
 
Gołębie umyć, przełożyć do garnka zalać zimną woda tak by przykryć wszystkie składniki, zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, zdjąć szumowiny (nie koniecznie) i gotować na małym ogniu, ma delikatnie pyrkać. Podczas gotowania uzupełniam poziom wody która wyparowuje. Po 2 godzinach obieram i myję wszystkie warzywa. Cebulę opalam nad ogniem. Wszystkie warzywa wrzucam do garnka, dodaje również liść laurowy oraz ziarna ziela angielskiego i pieprzu i gotuję aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania doprawiam solą i pieprzem. Po ugotowaniu rosół przecedzić. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego!

 
 


 
 
 
 
 
 
 
 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz