sobota, 15 lipca 2017

Kotlety z bobu







Bardzo lubię bób, więc gdy tylko pojawia się na straganach młodziutki bób to

 pomysłów mam wiele co z niego zrobić. Tym razem zapraszam Was na kotlety,

które są pyszne i bardzo sycące. A na blogu również znajdziecie kilka przepisów

na sałatki czy pastę do chleba z bobem. 





Składniki:
  • 1 kg bobu
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Bób ugotować do miękkości, wystudzić. Obrać ze skórki i przecisnąć przez maszynkę do mięsa. Cebulę, czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Do bobu dodać cebulę, jajka, mąkę ziemniaczaną i 3 łyżki bułki tartej oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy odrywamy kawałki, formujemy kotlety i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.









 





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz