niedziela, 21 maja 2017

Sernik z bezą kokosową










Dziś przepis na sernik z kokosem, który często gości na moim stole. Sernik należy do 

moich ulubionych, jest delikatny, rozpływający się w ustach, a wierzch ciasta

uzupełnia beza kokosowa, która jest lekko chrupiąca.






Składniki:

ciasto
  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
masa serowa


    • 1 kg sera
    • 2 jajka
    • 4 żółtka
    • 1,5 szklanki cukru
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 200 g śmietany 30%
    beza kokosowa
    • 6 białek
    • 150 g wiórków kokosowych
    • 1/2 szklanki cukru
    dodatkowo
    • 50 g gorzkiej czekolady
    • 2 łyżki masła



       Wykonanie:

      Mąkę przesiać, dodać zimne masło, posiekać. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, żółtka, zagnieść ciasto. Uformować kulkę, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Blaszkę 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190°C i piec przez 15 minut.
      Ser zmielony trzykrotnie, utrzeć z jajkami, żółtkiem i cukrem, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić, dodać do twarogu i wymieszać do połączenia się składników.
      Na podpieczone ciasto wyłożyć masę serową. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez 50 minut.
      Pod koniec czasu pieczenia sernika ubijamy białka na sztywną pianę, następnie ciągle miksując, stopniowo wsypujemy cukier. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
      Bezę kokosową wykładamy na gorący sernik i pieczemy jeszcze przez 12-15 minut. Po wystudzeni zrobić kratkę, albo esy-floresy roztopioną na parze czekoladę z masłem.












      Brak komentarzy :

      Prześlij komentarz