sobota, 13 maja 2017

Schab duszony z cebulą








Dziś prosty, klasyczny przepis na pyszny obiad. Schab duszony z cebulą to danie, 

które jest naprawdę szybkie i łatwe do zrobienia.  Mięsko wyszło delikatne, miękkie i 

aromatyczne.  Schab podałam z ryżem i surówką z białej rzodkwi i marchewki.






Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • 4 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • smalec do smażenia
  • majeranek
  • słodka czerwona papryka
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i papryką. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, ubsmażyć mięso z dwóch stron, zdjąć z patelni i wrzucić cebulę z czosnkiem, lekko oprószyć solą, majerankiem i papryką, zeszklić. Do cebuli dodać  mięso, ziele angielskie, liść laurowy i podlewam szklanką wody. Dusić na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby podlewać małą ilością wody. 










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz