niedziela, 9 kwietnia 2017

Żurek wielkanocny









Żurek, to zupa nieodłącznie kojarząca się z Wielkanocą. Oczywiście przygotowany 

na domowym zakwasie, ugotowany na białej kiełbasie z boczkiem i domowym 

chrzanem.  Do tego tylko jajko na twardo i powiem... jest pysznie.





Składniki:

  • 4-5 białych surowych kiełbasek
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1/2 L zakwasu żurkowego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól, pieprz
dodatkowo 
  • jajka


Wykonanie:


Do garnka wkładam kiełbasę, boczek, cebulę i zalewam 2 l wody. Dorzucam liść laurowy, ziele angielskie, doprowadzam do wrzenia. Gotuję ok 30-35 minut, po tym czasie wyjmuję kiełbasę, boczek, cebulę i wlewam zakwas. Zagotowuję, dodaję posiekany czosnek, chrzan, majeranek i gotuję ok 10 minut. Na koniec śmietanę mieszam z odrobiną wywaru, wlewam do garnka, zagotowuję. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Żurek podaję z białą kiełbasą i z ugotowanym jajkiem na twardo.













Brak komentarzy :

Prześlij komentarz