niedziela, 20 listopada 2016

Łazanki z kapustą kiszoną











Łazanki z kapustą kiszoną to szybka, prosta i bardzo, 

bardzo smaczna propozycja na obiad.





Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 250 g makaronu łazanki
  • 300 g kiełbasy
  • 250 g boczku
  • 2 średnie cebule
  • olej do smażenia
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • kminek (opcjonalnie)
  • sól, świeżo zmielony pieprz


Wykonanie:

Kapustę przepłukać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dodać liść laurowy, kminek oraz ziele angielakie. Zalać wodą i ugotować do miękkości. 
Po ugotowaniu dokładnie odcedzić.
Makaron ugotowac al dente w osolonej wodzie, odcedzic i przelać zimną wodą.
Kiełbasę, boczek pokroić w większą kostkę, podsmażyć na oleju pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem smażyć, aż cebula się zeszkli.
Do boczku z kiełbasą dodać odcedzoną kapustę i wszystko razem podsmażyć jakieś 5 minut. Po tym czasie dodać makaron, przyprawić solą i dużą ilością pieprzu. Wymieszać i chwilę jeszcze razem poddusić. Smacznego :)














1 komentarz :

  1. Bardzo lubię ☺ chociaż już dawno nie jadłam 😯

    OdpowiedzUsuń