niedziela, 24 kwietnia 2016

Strucla makowa









Składniki:
  • 500 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • szczypta soli
masa
  • 1 puszka masy makowej
  • 1 szklanka bakalii
  • 2 białka
dodatkowo
  • jajko do posmarowania

Wykonanie:

Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, rozpuści w letnim mleku. Dodać połowę mąki, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. W tym czasie roztopić masło i przestudzić. Jajko oraz żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i razem z masłem dodać do zaczynu, dosypać pozostałą mąkę. Ciasto wymieszać, dokładnie wyrobić by odchodziło od rąk. Wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty.

Masę makową przekładamy do miski, mieszamy z bakaliami. Białka które nam pozostały ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.

Na każdą część ciasta nakładamy masę makową, zwijamy w rulon. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek. Makowce przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 35-40 minut.

Po wystudzeniu polewamy czekoladą lub lukrujemy i ozdabiamy.















2 komentarze :

  1. Właśnie została mi po świętach puszka masy makowej i dzięki Tobie chyba już wiem jak ją wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń