sobota, 19 marca 2016

Tarta z jabłkami














Składniki:

ciasto kruche

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
dodatkowo
  • 5 jabłek
  • cynamon
  • cukier puder do posypania



Wykonanie:


Mąkę przesiać, dodać cukier, pokrojone w kostkę zimne masło, posiekać nożem do połączenia składników, dodać żółtko, śmietanę, zagnieść szybko ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Jedną część ciasta rozwałkować, przełożyć do wysmarowanej masłem formy na tartę tak by ciasto wystawało 0,5mm po za brzegi, nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać kulkami ceramicznymi lub fasolą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190°C i podpiec przez 1o minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i podpiec następne 10 minut.

W tym czasie obrać jabłka, pokroić na większe kawałki.
Podpieczony spód posypuję cynamonem i wykładam jabłka. Resztę ciasta rozwałkować, wyłożyć na jabłka. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez 30-35 minut.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!












4 komentarze :

  1. Muszę podziękować za super przepis, właśnie niedawno upiekłam i teraz zajadam z synkiem. Pycha polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Banalna do wykonania i przepyszna w smaku. :) Podałam na ciepło z lodami waniliowymi i kapką bitej śmietany. :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto nigdy się nie nudzi i wszyscy chyba lubią :) łącznie ze mną :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń