poniedziałek, 21 marca 2016

Mazurek Wielkanocny









                Szybki, banalnie prosty przepis na Mazurek Wielkanocny.



Składniki:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
dodatkowo
  • dżem
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 cytryny
  • orzechy
  • czekolada




Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać cukier, masło, posiekać nożem do połączenia składników. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Ciasto podzielić na pół, rozwałkować, wyciąć dwa prostokąty, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczek i układamy na brzegi, ozdabiając dowolnie. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190°C i pieczemy ok. 20 minut do złotego koloru.

Cukier puder wymieszać z sokiem z 1/2 cytryny, dokładnie wymieszać.

Wystudzony kruchy spód smarujemy dżemem i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Wierzch polewamy lukrem. Z rozpuszczonej czekolady robimy napis,
gałązki i dekorujemy orzechami.






3 komentarze :

  1. szybki prosty i smaczny:) czy wszystko musi być pracochłonne? wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. prawdziwie świąteczny i zapewne bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto, szybko, smacznie i do tego ładnie wygląda. Wypiek idealny dla zapracowanych :)

    OdpowiedzUsuń