Pierożki drożdżowe pyszne na ciepło jak i na zimno, polecam.
Składniki:
- 500 g mąki
- 200 ml mleka
- 40 g drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
farsz
- szklanka kaszy gryczanej
- 300 g sera białego
- 1 cebula
- olej do smażenia
- sól, pieprz
dodatkowo
- jajko do posmarowania
Wykonanie:
Mleko podgrzać by było letnie. Do miski wrzucamy rozkruszone drożdże, posypujemy cukrem, wlewamy połowę mleka i 2 łyżki mąki. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Gdy wszystko ładnie się połączy, przekładamy na blat posypany mąką i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i ładnie odchodziło od rąk. Ciasto przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić, na oleju. Do miski pokruszyć ser, dodać kaszę oraz cebulę. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Po godzinie wyjmujemy ciasto i zagniatamy. Dzielimy na mniejsze kawałki i każdą rozwałkowujemy, na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinamy kółka za pomocą szklanki. Na każdy krążek układamy farsz i zlepiamy brzegi pierożków.
Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 180° przez 15 minut, aż pierożki będą miały ładny złoty kolor. Smacznego!
Z takim farszem nie jadłam. Na pewno zdrowe i apetyczne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
❤
Biłgorajski pieróg w wesji mini.Babcia takie robila Polecam zjeść oygiał.
OdpowiedzUsuńDziękuję, na pewno spróbuję :)
UsuńBabcia moja robiła z kaszą gruczaną i smażoną kapustą kiszoną ze skwarkami, pycha!
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie 😋
Usuń