wtorek, 23 lutego 2016

Kaczka faszerowana kaszą i kapustą kiszoną















Składniki:

  • 1 kaczka (moja miała 2,3kg)
  • 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 100 g boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kminek mielony
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Oczyszczoną, umytą, osuszoną kaczkę natrzeć czosnkiem granulowanym, majerankiem oraz solą i pieprzem. Odstawić do lodówki.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie, kapustę pokroić na mniejsze kawałki, dodać kminek mielony i ugotować do miękkości. Obraną cebulę i boczek pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć cebulę z boczkiem, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Kaszę wsypać do miski, dodać kapustę kiszoną, cebulę z boczkiem i doprawić sola i dużą ilością świeżego pieprzu.
Tak przygotowanym farszem napełnić nasza kaczkę, zaszyć lub spiąć wykałaczką.
Mięso umieścić w żaroodpornym naczyniu, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 2,5 godziny. 
Po upieczeniu pozostawić kaczkę na 10-15 minut, aby odpoczęła.
















1 komentarz :