poniedziałek, 26 października 2015

Ryż z cukinią i marchewką









W domu często podaję taki wzbogacony ryż zamiast tradycyjnego białego ryżu. Idealnym dodatkiem do tego dania to filet z kurczaka bądź indyka. POLECAM.





Składniki:

  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 150 g ryżu 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz kolorowy




Wykonanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Umytą cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni na masełku podsmażamy cukinię z marchewkę. Gdy warzywa lekko zmiękną dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę jeszcze smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ryż mieszamy razem z warzywami i od razu podajemy z ulubionymi dodatkami.




















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz